Голяма част от българските медии са проводници на лош вкус

Емил Стоянов основател на телевизия „Европа“ пред „Капитал“

 

 

Как оцелява през тези 15 години малък нишов новинарски телевизионен канал като „Европа“? От какво се финансирате?

Държа да подчертая, че ние сме прозрачна медиа. Публично акционерно дружество сме. Финансовите ни отчети са качени в Търговския регистър. Те показват какво е финансовото положение на телевизията. Мога с удоволствие да кажа, че от 10 години ние сме на печалба.
Най-големите ни приходи идват от кабелните оператори. Въпреки че през последните години те спаднаха с 20-22 на сто. След това са рекламните приходи. На трето място генерираме приходи от телешопове. Имаме и приходи от външни предавания, които идват и си плащат да се излъчват при нас.

Повечето медийни проекти у нас издържат няколко години и изчезват. Много малко са медиите с 15-годишна история.

Как оценявате рекламния пазар? Има ли достатъчно интерес от страна на рекламодателите към нишов новинaрски канал, какъвто е „Европа“?

Българската телевизионна реклама пострада много тежко. Заради упоритостта и агресивността на едната от двете големи медийни групи, на българския пазар, която иска нейния конкурент да отпадне от играта. Заради тази амбиция тази телевизионна група налага непрекъснато по ниски и по ниски цени на рекламата. Това е много глупаво. И води до това че телевизионната реклама стана свръх евтина и достигна нивата на радио-рекламата. От тази ситуация страдат всички играчи на пазара, всички по веригата. И на практика всички телевизии сме с препълнени рекламни блокове, а приходите ни от реклама намаляха около ⅓. Това влияе много негативно на сектора.

А приходи от проектно финансиране не ви ли помагат да се развивате?

Постоянно кандидатстваме по проекти. Опитваме се да използваме всички възможности, които дават европрограмите на министерствата. Някъде успяваме, другаде не. Но това, така или иначе, не е голямо перо за нас, то беше около 10 % от приходите ни за миналата година. По-миналата беше само 2-3 %. На европарите не бива много-много да се разчита, защото не бива да се забравя, че те все пак са временно явление. Няма да са вечно тези пари.

Правителството наложи мораториум върху прякото договаряне на институции с телевизии и радиа. Текът преговори между правителство и представители на електронните медии. Какво е мнението по този въпрос?

Смятам, че този мораториум е измислен, защото тези пари не са на правителството, а на европейските данъкоплатци. Това не са наши пари и европейският законодател е предвидил не случайно във всеки проект да има някаква сума и за медии. Това има две задачи. Едната е да се рекламират общите европейски проекти и да се разбере, че Европа работи като единен организъм. Вторият аргумент е, че трябва да има някакви пари за развитието на медиите. Със спирането на финансиране по европейски програми се навреди на хиляди млади българи, защото те или бяха освободени от работа, или бяха с намалени заплати. Това е истината. А тези пари, така или иначе, ще бъдат дадени, независимо от кое правителство и от кой министър. Те са заложени от Европейския парламент и Европейската комисия.

Имахте няколко опита да откриете чуждестранен партньор на телевизията? Отказахте ли се вече от това да търсите инвеститор, който да помогне за развитието на канала?

Да, няколко пъти сме преговаряли. Идеята за продажба на акции е винаги възможна пред всяко акционерно дружество. Ние поне 5-6 пъти сме продавали пакети акции и в определени моменти сме ги купували обратно. Ако се интересувате дали в момента имаме разговори – не, нямаме такива. Дали откриването на инвеститор би помогнало за развитието на канала? Бих казал, че много зависи от инвеститора. Тези, които идваха при нас, бяха чисто финансови инвеститори и не са се интересували никога от медийната политика и развитието на медиата, за добро или лошо. Има и плюсове, и минуси. След време си продаваха акциите, вземаха си парите и печалбите и сме отлични приятели. Едно е медиата като бизнес, абсолютно различно е като медийна политика. Телевизия „Европа“ от първия си ден неотклонно е следвала модела на една прозападна медиа, стояща вдясно. Отстоявали сме евро-атлантическите ценности. Без колебание. Независимо кой е на власт в момента и при леви и при десни. И през следващите 15 години ще отстояваме същите тези ценности.

Телевизия Европа е консервативен новинарски канал с ясна програмна политика, насочена към една по-малка зрителска аудитория. Този стеснен профил не ви ли създава проблеми? Имали ли сте желание да разширите обхвата на вашите зрители?

От първия си ден сме възприели философията и кръста, че работим за зрителите, които стоят на върха на телевизионната пирамида и представляват не повече от 20% от тази аудитория. Тоест това са между 600 и 800 хиляди българи гледат на ден тв „Европа“. Или 10-15%. Ако искаш останалите, трябва да привлечеш развлекателни и рiалити формати, но тогава изгубваш онези 15-20%, които са на върха на пирамидата. Нашите зрители не са много, но са изключително лоялни. От 10 години почти нямаме движение нагоре или надолу. Тези, които са ни припознали като своята медиа, следят програмата ни с постоянен интерес. И да знаем, че нашите 15% зрители не дават големи приходи, така както дават останалите телевизионни зрители, които избират големите политематични телевизии с турски сериали, рилити формати, развлекателни програми.

Според докладът на „Репортери без граници“ за свободата на изразяване страната ни пада с още 7 места в годишната класация. От 106-о на 113-о място. Как според вас жълтите медии повлияха на качеството на журналистиката?

Аз лично съм потърпевш от публикувана по мой адрес невярна информация. Трудно можеш да осъдиш тези медии. Делата отнемат поне пет години и обезщетение за накърнената репутация няма.

Класацията ме изненадва, наблюдавайки и нашите и другите европейски медии. Например тези в Германия и Франция. У нас свободата на словото е на едно много добро ниво. Тук всеки незъвършил университета репортер, утре може да наругае всеки министър и депутат абсолютно безпроблемно. В западните медии това не може така да се случи. Трябва много сериозно разследване, да мине през няколко редактори, да се провери информацията през няколко източника, за да излезе критичен материал за министър или депутат. Защото, ако неоснователно наклеветиш някого, има санкции за медиата. У нас това става безнаказано. Така че не разбирам защо сме толкова ниско в класацията именно по показателя – свобода на изразяване.

С просто око се вижда, че нашите масови медии, включително телевизиите, като от тях изключвам БНТ, са проводници на изключително лош вкус и лошо възпитание за поколения млади българи. Не знам дали това е така, защото се управляват от чужденци, за които това не е важно, защото в края на годината те се интересуват само от финансовите показатели и печалбата на канала. Или просто медийният мениджмънт е на ниско ниво. Но това е факт. Знам, че вероятно ще ми се обидят много хора за това, което казвам за голямо съжаление съдържанието на голяма част от медиите е с ниско качество. Законодателят трябва да помисли за по-сериозна медийна регулация. Казвам го абсолютно сериозно. Не може по нашите кабели да се лее непрекъснато порнография, език на омразата, ниска езикова култура. Децата гледат това.

Как си представяте бъдещето на телевизия „Европа“? Имате ли онлайн стратегия?

Имаме два сайта. Имаме готова онлайн платформа и можем още утре да пуснем програмата на телевизията за свободно гледане. При това от години. Не я пускаме, защото кабелните оператори, от които получаваме част от парите си, са ревниви на тази тема. От това приходите ни няма да се увеличат.

Докато технологиите не се развият до този етап, в който всяка снимка или репортаж или текст, за да ги видиш, трябва да си платиш, няма как една медиа да се развие онлайн.

Засега продължаваме да оцеляваме от приходите ни от кабелно и сателитно разпространение и от продажбата на рекламно време. Това е основата.

Интервюто взе Весислава Антонова