Емил Стоянов: България заслужава по-добър имидж в Европа

[lang_bg]Emil StoyanovИнтервю за Агенция “Фокус”.

Емил Стоянов, председател на Съвета на директорите на Телевизия „Европа“ и кандидат за евродепутат от ГЕРБ пред Фокус

 

– Г-н Стоянов, как се стигна дотам вие да бъдете номиниран в листата на ГЕРБ с кандидатите за Европейския парламент?

– Бях поканен от Бойко Борисов и Цветан Цветанов в качеството си на медиен експерт и като човек с ясна проевропейска и прозападна ориентация.

– Вестник “Стандарт” твърди, че вие влизате в битка за Брюксел с външния министър и водач на листата на БСП Ивайло Калфин ?

– Българските социалисти като наследници на българските комунисти винаги са били проруски настроени и пета колона на Москва в България. Очаква се техните представители да защитават проруски икономически и политически интереси. Това те правят и в момента, което много ясно се видя по време на газовата криза, когато единствено България се оказа без алтернативни източници. Това не е случайно.

Аз, от своя страна, ще защитавам проевропейския път на България и ще работя за пълното й интегриране в цялостната система на Европейския съюз – както енергийната, така най-вече медийната и културната. Българите буквално изгладуваха присъединяването към Европа и сега ще бъде изключително нечестно, ако някои политици ги върнат отново там, където бяхме преди 15 години – в постсъветското пространство.

– Медиите твърдят, че с избора Ви Бойко Борисов е заложил на “българските Кенеди” и че по този начин той си осигурява достъп до считаната за “световно правителство в сянка” Трилатерална комисия.

– Това, разбира се, е малко пресилено. Вярно е, че брат ми e уважаван член на Трилатералната комисия, вярно е, че той е член и на Управителния съвет на фондацията на Бил Клинтън. Но аз самият нямам никакви преки връзки с тези две авторитетни организации. Още веднъж искам да кажа, че и брат ми, и аз сме хора, които изключително уважават западните културни и политически ценности и винаги, каквато и работа да сме изпълнявали, сме се придържали към тях. Неслучайно през 2002 година получих Почетен кръст за заслуги от президента на Република Австрия.

Защо досега не сте се включвали в политическия живот на страната? Получавали ли сте покани?

– От 1992 година до ден днешен се занимавам с предприемачество и съм работил в две сфери – медийния бизнес и недвижимите имоти. Тук е мястото да кажа, че моите бизнес проекти се развиха успешно през годините и нямам основание да се оплаквам нито от успешната им реализация, нито от финансовите резултати. Буквално пред очите на всички е телевизия “Европа”, която аз създадох практически от нулата в два ремонтирани етажа от сградата на “Хидрострой”. Тя се превърна не само в първата българска новинарска телевизия, но и в лидер в тази медийна ниша. Всеки ден 1 милион българи гледат новинарските емисии на телевизията. Освен всичко друго, телевизията е и добре печелещо предприятие.

През всичките тези години няколко пъти са ме канили на различни политически и обществени длъжности. Винаги съм отказвал категорично, защото кариерата на моя брат Петър Стоянов беше изключително успешна и внимавах да не хвърлям сянка върху нея по какъвто и да било начин. Сега, когато брат ми е извън най-активната политика, приех предложението на ГЕРБ за Европарламента по две причини. Първо, защото ГЕРБ е единствената възможна алтернатива на БСП и ДПС вдясно от центъра. И второ, ЕНП в лицето на Ангела Меркел, Берлускони и Барозу подкрепи недвусмислено ГЕРБ за предстоящите й избори. След толкова години в реалната икономика мисля, че мога да бъда полезен и по друг начин.

Как?

– Бих искал да работя повече и по-ангажирано за представянето на България в западните медии и институции. Предстои да извършим огромна работа по изграждането на положителен образ на България в Европа. И това не е абстрактен въпрос, а има пряко отношение към съдбата на всички българи.[/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]