Емил Стоянов: За някои цифровизацията е като голямото лапане

[lang_bg]Председателят на съвета на директорите на Телевизия „Европа“ Емил Стоянов стана първият шеф на телевизия, който поиска и получи документ, че не е свързан с Държавна сигурност. В интервю за „24 часа“ г-н Стоянов отправи критики към измененията в закона за цифровизацията. Той коментира и други теми, между които и последствията от отказа на съда да регистрира ръководството на СДС, като направи успокоителното разяснение, че това ще произведе чисто формален ефект. Сега старият председател на партията ще трябва да парафира документите, докато легитимно избраният нов изпълнява функциите си де факто.

 

 

 

Емил Стоянов
Емил Стоянов

 

– Г-н Стоянов, вие май сте първият шеф на телевизия, който поиска документ, че не принадлежи към Държавна сигурност. Защо?

– Наблюдавайки напоследък абсолютно нечистата компроматна игра и имайки предвид, че един жълт вестник цяла година писа, че съм се развел и имам връзки с друга жена, която изобщо не познавам и не съм виждал в живота си, реших да поискам от комисията по досиетата да имам официален документ, че никога не съм имал нищо общо с ДС. Днес (оня ден – б.а.) точно ми дадоха този документ и ти ме сварваш да го разглеждам. Колегите предлагат да го окачим в рамка на стената – да се знае, че не сме зависими от тези служби и структури.

– Има ли зависими медии?

– Съдейки по поведението, една доста голяма част са зависими. В крайна сметка винаги обслужват наследниците на тези служби. На пръв поглед демонстрират уж някаква независимост, но винаги, когато е важно, застават срещу демократичните сили и демократичния процес и подкрепят наследниците на БКП.

– Тв “Европа” навърши на 14 април 8 години. Какво не е успяла да постигне?

– Телевизията постигна задачите, които си беше поставила. Има мека аудитория около 11% според ТВ План/ТНС и “Алфа рисърч”. Това означава, че около 1 млн. зрители дневно преминават през нашата телевизия. Това е и европейският, и американският стандарт за новинарска телевизия. В Германия, примерно, зрителите са 7-8%, в САЩ – 10-11%. Затова не очакваме съществено разширяване на аудиторията.

Телевизията отдавна не само се издържа, ами е и на сериозна печалба. Вече има публичен регистър и всеки може да види печалбата ни, защото по-рано съм чувал какви ли не приказки за нас. Ние сме модерно европейско предприятие, което ме прави изключително доволен. Но съм разочарован, че през тези години никога не получихме добър медиен закон и регулация. Това пречи най-вече на демократичния дух, понеже хората остават с впечатлението, че има нещо скрито под килима. Още от първите ефирни лицензи, та до цифровизацията, която се прави по същия арогантен начин.

– Сега КРС ще дава ефирни лицензи. Тв “Европа” иска ли?

– Разбира се. Участвали сме във всички конкурси винаги съвършено безрезултатно. Добрата новина е, че лека-полека технологиите побеждават чиновниците. До 5 години тия лицензи – ефирни, цифрови, няма да имат значение, защото основното разпространение на програми ще се случва през интернет. Малките медии са много важни за демократичното развитие на обществото, понеже само те могат да осигурят плурализъм. Ако имаш само 3 големи медии, е много лесно властта да флиртува с тях и да ги опитоми. Но ако имаш 50 малки, е сложна работа.

– Какво очаквате от цифровизацията?

– В близките 1-2 години нищо няма да се случи. Ще настъпи пълна каша, която измененията на закона са подготвили. Държавата и обществото не са в състояние да осигурят устройства във всяко семейство. Някои си представят въвеждането на цифровизацията само като голямото лапане. Обаче тая работа не е толкова проста. Няколко години вече немците не могат да я направят, американците също. У нас има около 2 млн. домакинства, гледащи телевизия. Как нашата администрация, която закона не може да напише, защото е разкъсвана от различни интереси, ще подготви и монтира устройства у тях? През идните 5 години изобщо не може да стане. А докато се случи, ще дойдат новите технологии на базата на интернет. Тогава вече ще бъде излишно. Може да се окажем в положението на Съветския съюз, който от феодализъм отиде направо в комунизъм.

– На тези избори ще има ли смяна на администрацията, на властта?

– Ще се смени въпреки опитите да бъде постигната служебна победа преди изборите. Ще има смяна по следната причина – на миналите избори нашата икономика беше във възход и обществото беше спокойно. Поради което нямаше и победител на изборите. Това доведе до безпринципна коалиция, която управляваше безпринципно и това вървеше в условията на възходяща тенденция на европейската икономика. Днес обаче сме в условия на криза и в обществото ще се задействат инстинктите за самосъхранение и ще бъде потърсена една партия, която да носи истинска отговорност. Това най-вероятно изглежда да е ГЕРБ. Видяхме как и европейските структури дойдоха да кажат: Ей тая партия носи доверието.

Иначе изобщо не вярвам в демократичната мисия на Иван Костов. Мисля, че той е разрушителят на старото дясно. Неговата коалиция ще играе незначителна роля оттук нататък. Има много причини за свиването на СДС. И най-голямата е, че съюзът 20 години беше основна мишена на комунистическата и посткомунистическата пропаганда и на проруската.

– Съдът не регистрира новото ръководство на СДС и какво от това?

– Абсолютно нищо не следва, освен че старият председател трябва да разписва всички документи. Решението на съда е изключително нечестно, защото този председател е избран съвършено демократично. Той не е паднал от небето, имаше преки избори и обществото беше свидетел на това. Няма как някакъв административен орган да става част от политическия избор.

Ако помниш, съдът направи абсолютно същото и с брат ми (Петър Стоянов – б.а.). Осем месеца по-късно излезе регистрацията. През това време Надежда разписваше и за субсидии, и за всичко.

– Брат ви с какво се занимава, не се чува много за него?

– Занимава се основно с международните си ангажименти. Работи в трилатералната комисия и за фондацията на Бил Клинтън, която е огромна международна организация с дейност за милиарди долари. Има и много покани за лекции.

– Кой сега е собственик на телевизията, навремето в нея имаше израелски фонд?

– Имаше и люксембургски, после английски. Сега аз имам 20% от нея, акционерното дружество “Бета 1” държи останалите 80%. В него са български фирми, има и австрийско присъствие. Открай време работя активно с Австрия. Имам и австрийска фирма, чрез която сме привлекли доста австрийски капитали и в медиите, и в недвижимите имоти.

– Какво ще се случва с телевизията?

– Ще развиваме присъствието си извън страната. Надявам се да стане за 9-ата ни годишнина. Най-логично е да започнем с всекидневни предавания от Брюксел – това е столицата, София вече е провинция. После от Виена, Мадрид, Берлин – местата, където има огромни наши колонии. Много е важно да се наблюдава изкъсо и какво се случва в Москва, тъй като тя винаги ще гледа към България.[/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]

Коментирай първи

Остави отговор