За фондация „Пигмалион“

[lang_bg]Създадох Фондация „Пигмалон“ през 2005 г. с основна цел да подпомага литературата и изкуствата.

Най-важните инициативи на фондацията досега са:
– участие в европейския проект „Халма“;
– учредяване на ежегодната стипендия за литература за студент от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“;
– учредяване на годишна награда за принос в областта на филологията на преподавател от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“;
– участие в литературния проект на къщата за изкуства „Еденкобен“ в провинция Райнланд-Пфалц, Германия.

През 2007 година фондация „Пигмалион“ учреди и годишна награда за принос във филологията. Председател на журито е проф. дфн Иван Куцаров, ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Първият носител на наградата на „Пигмалион“ стана доц. д-р Юлия Николова, а през 2008 година доц. д-р Владимир Янев.

През 2006 година фондация „Пигмалион“ стана съучредител на големия европейски проект „Халма“. В него участват 22 литературни и културни институции от 16 страни. Водеща институция е Литературният колоквиум в Берлин и неговият ръководител д-р Улрих Янецки. Проектът тръгва с благословията на министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

По решение на членовете на „Халма“ сесията на фондацията за 2007 година бе проведена в Пловдив, в новооткритата къща на фондация „Пигмалион“ на ул. „Иван Вазов“ 42.

На 20 май 2008 година в литературния салон на фондация „Пигмалион“ бе представен австрийският писател и издател Лойзе Визер. Издателство „Визер“ превежда и издава българска художествена литература – от класиците до съвременните поети и писатели.

През 2008 година по проекта „Халма“ фондация „Пигмалион“ посрещна своя първи гост – швейцарския писател Урс Фас. Два месеца той живя в Пловдив, запозна се с историята на града, с културното наследство, с ежедневието на пловдивчани.

На 16 октомври 2008 година фондация „Пигмалион“ организира представяне на писателя в литературния си салон на улица „Иван Вазов“. Урс Фас прочете откъс от есето, което е написал за Пловдив и което ще бъде публикувано на немски и английски език.

През 2008 година фондация „Пигмалион“ съвместно с фондацията за култура „Еденкобен“ на провинция Райнланд-Пфалц от Федерална република Германия стана съучредител в литературния проект с водещ Инго Вилхелм под наслов „Балканска азбука“ за публикуване на двуезични издания на български, румънски и гръцки автори.

На 14 декември 2008 година фондация „Пигмалион“ организира коледен аукцион на картини и скулптури със заглавие „Пловдивските майстори“. Бяха изложени картини на няколко поколения пловдивски майстори – от Златю Бояджиев и Цанко Лавренов, през Георги Божилов-Слона и Енчо Пиронков до Атанас Хранов и Валери Ценов.

През 2009 година фондация „Пигмалион“ подпомогна театралния проект на Стоян Алексиев и Константин Казански „Роден в Европа, на нашата улица“, игран в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и други градове.[/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]