Интервю на Емил Стоянов за вестник 24 часа: Важно е да не мрънкаме срещу държавата, а да работим за решения

Интервю на Емил Стоянов за вестник 24 часа: Важно е да не мрънкаме срещу държавата, а да работим за решения

Интервюто на Емил Стоянов с Диана Петрова за вестник 24 часа беше публикувано на 18 юни 2012 г.

– Г-н Стоянов, защо организирате конференция, посветена на проблемите на българите в чужбина?

– Идеята се роди в началото на годината в разговор между вицепрезидента г-жа Попова и мен. Повод за разговора бяха българските училища извън страната. Тяхното бъдеще, както и бъдещето на около един милион българи извън България, ни подсказа, че е време да се даде началото на целенасочена европейска политика за  българите в чужбина. Сметнахме, че ако обединим големите възможности и авторитет на българската президентска институция с възможностите на Европейския парламент, няма как да не постигнем успех. Така се роди конференцията с работно заглавие „Политики за българите в чужбина“, организирана от вицепрезидента г-жа Маргарита Попова и мен в качеството ми на член на Европейския парламент.

– Защо  конференцията ще се проведе в Брюксел, а не в София?

– Избрахме Европарламента символично. Провеждането на форума в него показва огромния път, който България извървя за последните двадесет години от комунистически протекторат до член на Европейския съюз. Но показва и това, че вече Брюксел все повече е и наша столица. Всъщност идеята е да има и следващи конференции в София и в Пловдив.

– Каква е целта на форума?

– Целта е чрез тази поредица от конференции да се създаде модерна стратегия за отношението на българската държава към българите, живеещи извън страната. Това вече е належащо, защото техният брой е около 15% от всички българи и те трябва да бъдат фактор в българската политика, икономика и култура, а защо не и в спорта например. А тази стратегия би трябвало да подпомогне българския парламент и нашите институции да създадат съответни нормативни актове.

– По какъв критерий ще изберете участниците, нали знаете, че все ще има недоволни, че не са поканени?

– Администрацията на г-жа Попова вече е разпространила въпросник до различни български организации. Моят екип също се подготвя да покани гости. Важно е да се знае, че ако някой иска да участва, може да направи заявка на моя парламентарен имейл и по възможност ще бъде поканен. А иначе залата, която съм запазил, побира около 330 човека и е изключително престижна, защото се намира точно срещу пленарната зала в Брюксел.

– Кои български институции ще присъстват?

– Ще бъдат поканени, разбира се, български парламентаристи с интерес в тази област, и то от всички политически сили. Ще бъдат поканени и представители на правителството, както и неправителствени организации. Желанието ни е в срещата да няма никакво партийно говорене, за да се приобщят максимално широк кръг от участници за по-голям времеви период.

– Как ще протече конференцията?

– Конференцията ще се проведе в рамките на два дни на 7-и и 8 ноември. Предложението е да има четири или пет основни теми – образование, възможност за участие в изборите, възможност за лобиране за България и т.н. Но окончателно решение по тях ще бъде взето в понеделник след Съвета по духовно развитие, който ще се проведе при президента на републиката.

– Какви въпроси искате да бъдат в центъра на обсъждането?

– Аз лично бих искал да чуя ясни мнения по двата важни въпроса:

Как българите в чужбина могат да помогнат на страната си?

И как България може да улесни битието на сънародниците ни в чужбина?

Изключително непродуктивно би било ако конференцията премине в мрънкане срещу българската държава. Ясно е, че почти никой у нас няма опит с емигрантски политики и тепърва трябва да се изгражда работещ съвременен модел, отговарящ и на европейските норми и документи.  Затова и ще бъдат поканени и европейски, и български експерти, които да очертаят възможни практики.

– Ще се поемат ли някакви ангажименти от българската власт по отношение на исканията?

– Българските власти ще участват, както вече казах, активно в дискусията. Какви мерки ще предприемат е въпрос на воля и време. Никой не бива да си прави илюзии, че тази политика ще се реализира бързо. Вероятно тя ще струва доста пари на данъкоплатците. Затова е нормално да има съгласие по тези въпроси между българите в страната и българите в чужбина.

– Защо според вас досега няма безспорен форум, който да обединява българите по света?

– Няма, а вероятно няма и да има. Защото българите по света не са хомогенна маса. Сред тях има както успели хора, така и провалили се. Има образовани, има и необразовани. Има такива, които се гордеят, че са българи, има и други, които се срамуват от това. Важно е проблемите да се обсъдят открито и да се работи за намирането на решения.