Повече Европа и по-малко Азия

Реч от церемонията по връчването на наградата на Телевизия „Европа” за проевропейска политика – 8 май, 2014 г.

ЕМИЛ СТОЯНОВ
Уважаеми госпожи и господа,

Вече 14 години повече от 600 000 зрители всеки ден гледат Телевизия „Европа”. Успяхме да създадем първата в България чисто новинарска телевизия, отговаряща на всички международни стандарти. Нещо повече, успяхме да създадем телевизия, която съществува само благодарение на пазара – без частни и държавни дотации, без лицензиран монопол и независеща от капризите на спонсори и олигарси.

През всичките тези 14 години Телевизия „Европа” съществува благодарение на своите зрители, които обичат телевизията и споделят нашите ценности. А те са:

– много и навременна информация

– и безкомпромисна позиция в подкрепа на модернизирането на България и приобщаването ѝ към Европейския съюз и НАТО.

Без колебание през всички тези години, дори и тогава, когато сме били в абсолютна изолация, подкрепяхме обществени и политически фигури, както и формации, които бяха носители на проевропейската ориентация на България и загърбваха всички форми на посткомунизъм.

Тази наша позиция ни създаде много врагове, преживяхме и много интриги и несправедливи нападки, но тя ни даде и много приятели, с които се гордеем и им благодарим.

Преди 7 години, когато България стана член на Европейския съюз, мнозинството от българските граждани подкрепяха безрезервно европейската идея. Тогава смятахме, че българският път към Европа най-после не подлежи на повече обсъждане. Така ни се струваше, въпреки горчивите исторически уроци на миналия век.

Днес обаче, когато в Украйна се очертава издигането на нова Берлинска стена, никой не може да бъде толкова сигурен в бъдещето. Още повече че и в България, и в Западна Европа има политици, които открито призовават за по-малко Европа. А това означава повече Азия.

Именно това обстоятелство ни подтикна да създадем в Деня на Европа награда за политик или общественик, който с поведението и действията си допринася за налагането на европейските норми в България. През изминалата година няколко политици имаха съществен принос в тази посока. В крайна сметка избрахме най-последователния, но и най-деликатния от тях. Жената, която със своя екип полага ежедневни усилия, за да превърне София от един прашен и мръсен град в истинска европейска столица.

Затова носител на тазгодишната награда е г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София.

Благодаря ѝ за всичките ѝ усилия!