Слугините на властта

Емил Стоянов е основател на телевизия Европа-първата българска новинарска телевизия. Управлява успешно телевизията 15 години, след което през 2017г. продава акциите си и се оттегля от управлението й. Емил Стоянов е евродепутат от 2009 до 2012 година. Пълноправен член е на Комисията по култура и медии в Европейския парламент. В момента Емил Стоянов е издател на електронната медия Дебати.

 

Преди няколко дни на вечеря дъщеря ми седна на масата и каза, че неин приятел е прочел в жълт сайт поредната доза клевети за мен и семейството  ми. Съчинението беше написано и подписано от главната „мисирка” на управляващата шайка. Разбира се, на следващия ден тя си махна името под текста, за да не мога да я съдя.

Вече повече от 25 години съм в публичното пространство по лични и семейни причини и съм свикнал да не обръщам внимание на лъжите, защото няма как човек да надговори клеветата. Напук на здравия разум обаче този път реших да отговоря.

Няколко човека, лесно разпознаваеми като слугини на властта, повтарят когато и където намерят възможност, че съм свързан някак си с комунистическите служби за Държавна сигурност.

Никога не съм имал никакви връзки с която и да е от тези служби. Нещо повече, никога, никоя от тях не е проявявала и най-малък интерес към мен. Не съм бил никога и член на Комунистическата партия, въпреки че управляващите обичат да казват, че тогава всички сме били. Е, не сме били всички.

Доказателства за това могат да се търсят в Комисията по досиетата. Всички документи са там и резултатите от работата на Комисията са публично обявени в регистър. Всеки, който иска, може да го отвори и да прочете. Срещу името Емил Стоянов има четири, забележете четири проверки за период от 20 години. Първата проверка е като член на УС на Българската национална телевизия. Втората е като председател на УС на Телевизия Европа. Третата е като член на Европейския парламент и четвъртата е от тази година, като управител на бившия областен вестник Глас. Всички тези проверки имат едно и също заключение – НЕ Е УСТАНОВЕНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ БИВШИТЕ СЛУЖБИ ЗА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

Повече нямам какво да кажа. Въпреки, че за най-скептичните ще добавя и още нещо любопитно. След като завърших Университета през 1984 година не можех да си намеря работа. Спечелих два пъти конкурс в пловдивския младежки вестник, но необяснимо за мен не ме назначаваха. След време разбрах , че някакъв капитан Новаков от Държавна сигурност е направил резолюция, че не ми се разрешава да работя като журналист, защото баща ми Стефан Стоянов е отявлен враг на комунистическия режим. Ако някой се съмнява и в това, главният редактор на вестника г-н Тодор Божилов ( един достоен колега ), може да бъде попитан.

Толкова за моето минало. Очевидно някой от шайката по този начин ме наказва, защото не харесва независимата журналистика в Дебати.бг. Но тя няма как да се промени, защото другото не би било журналистика.

А иначе пожелавам на клеветниците творческо вдъхновение и добри хонорари.

Емил Стоянов

убеден демократ и некомунист

Факсимиле от Комисията по досиетата към 05.01.2021 година.