Фондация Пигмалион връчи награда за литература за 2009г

Връчване на наградата на лаореата проф. дфн Диана Иванова
Връчване на наградата на лаореата проф. дфн Диана Иванова

[lang_bg]Председателят на фондация „Пигмалион” и настоящ евродепутат Емил Стоянов връчи за трета поредна година наградата „Пигмалион” за принос във филологията. Фондацията е специализирана в областта на литературата и ежегодно връчва и стипендия на талантлив млад автор от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. В литературния салон на фондацията в Пловдив се проведе литературно четене на стихове от съвместния проект на фондация „Пигмалион” и немската фондация „Еденкобен” под наслов „Балкански азбуки” за публикуване на двуезични издания на български, румънски и гръцки автори.

Гости бяха Инго Вилхелм, водещ проекта, носител на почетния знак на град Пловдив, Ханс Тил, поет и собственик на издателство „Вундерхорн”, с чийто знак излизат книгите, и д-р Габи Тиман, известна българистка и преводач на книгата. Поетесата Мирела Иванова, съставител на българската антология от поредицата „Балкански азбуки”, представи участниците в проекта Бойко Ламбовски и Пламен Дойнов, които прочетоха свои стихове.
Българските автори вече са имали своите срещи с немската публика на четенията в Берлин, Кобленц и Бамберг, където са посрещнати много радушно.

„Пигмалион” и „Еденкобен” наскоро завършиха десетгодишния си проект „Едно немско пътуване към Пловдив”, чрез който немски автори посещаваха ежегодно града и пишеха за него. Техните книги са издадени в Германия и България.

През 2007 година фондация „Пигмалион” учреди годишна награда за преподавател от Пловдивския университет. Първият носител е доц. д-р Юлия Николова, а доц. д-р Владимир Янев беше вторият. Журито с председател проф. дфн Иван Куцаров и членове проф. дфн Клео Протохристова и доц. д-р Живко Иванов присъди наградата за 2009 година на проф. дфн Диана Иванова, преподавател в Катедрата по български език.

Връчване на наградата на проф. дфн Диана Иванова
Връчване на наградата на проф. дфн Диана Иванова

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха преподавателката по пиано от НУМТИ „Добрин Петков” Ирен Капеловска и младата цигуларка Наталия Тодорова[/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]