Херман ван Ромпуй взе приза на тв „Европа“ за проевропейска политика

Връчване на наградата за проевропейска политика на Херман ван Ромпой, 19 април, 2016 г.

Винаги съм разчитал на българските власти и най-вече на премиера Борисов, заяви бившият председател на Европейския съвет

Бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй получи наградата на телевизия „Европа“ за проевропейска политика на специална церемония в София.
На нея бе отбелязана и 15-годишнината от създаването на тв „Европа“, първата новинарска телевизия у нас.

Церемонията бе уважена от миналогодишния носител на наградата – президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, кмета на София Йорданка Фандъкова, която е първи носител на приза, дипломати, министри8, депутати, политици и популярни лица от медиите и културната сфера.
Наградата за проевропейска политика бе връчена на Херман ван Ромпуй от миналогодишния носител на приза Росен Плевнелиев и от основателя на телевизията Емил Стоянов.

„За мен е лесно да говоря за Херман ван Ромпуй. Смятам го за свой голям приятел“, разказа президентът Плевнелиев, като припомни последния Европейски съвет, когато лидерите на ЕС изпратили в края на мандата му видния белгий6ски политик, бивш премиер на страната. Президентът припомни как Ромпуй застанал на семейната снимка на лидерите заедно със семейството си, децата и внуците си. Той бе истински лидер и помогна на Европа да премине през трудните моменти, подчерта президентът.

Премиерът Бойко Борисов също сподели свои спомени от работата с Ромпуй, като подчерта, че той е един невероятен стоик. На трудните европейски срещи на върха – близо 50 за мандата му, често се налагало на лидерите да остават до близо 5 часа сутринта. Херман ван Ромпуй не показал нито веднъж, че е изморен, клепачите му нито веднъж не натежали.  „Има много малко такива политици и държавници в света“, заключи Борисов, като заяви, че българите нямат намерение да говорят за него в минало време и ще продължат да разчитат на подкрепата му и в бъдеще.

След като прие наградата, Ромпуй държа дълга и прочувствена реч. Той призна, че е трогнат, че 17 месеца след като е напуснал високия път в ЕС, българите продължават да мислят за него. В речта си бившият председател на Европейския съвет припомни, че между България и Белгия има много общи черти – имената им започват с Б и имат едно и също мото: „Съединението прави силата“. Той призна, че си спомня много добре работата както с премиера Бойко Борисов, който бил на първия за него Европейски съвет, така и с президента Плевнелиев, който бил на последния.
„Винаги съм разчитал на българските власти и специално на премиера Бойко Борисов“, подчерта Ромпуй.

Бившият шеф на Европейския съвет призна, че мандатът му от 2010 до 2014 г. е бил в изключително кризисен период, но че растежът в ЕС постепенно се завръща.
Трябва да си спомним за какво е създаден Европейският съюз.

Ние живеем в мир вече 70 години, но сме заобиколени от война, заяви Ромпуй. В ЕС няма място за тоталитарни режими, каквито има в съседство. Не можем да правим компромиси със своите ценности, но в същото време сме либерални за други вярвания и ценности, които съществуват около нас.
Бежанската криза ни научи, че няма начин лесно да намерим баланса между хуманизма и реализма, заяви Ромпуй. Трябва да виждаме в тези, които влизат в страните ни, преди всичко човека, но и в същото време да пазим границите си, заяви Ромпуй.

Трябва да запазим европейското общество единно, заключи бившият премиер на Белгия. Той заяви, че се надява британските граждани да вземат правилното решение на референдума за ЕС на 23 юни, така както това вече направили гърците

 

Статията е препечатана от в. „24 часа“

снимки : Десислава Кулелиева