ЩЕ РАБОТЯ ЗА ПЛОВДИВ

[lang_bg]в. Марица 01.06.2009г.

Шефът на ТВ „Европа“ е единственият пловдивчанин с шанс за Брюксел

Културата и образованието са ключът за развитието на Пловдив.

Интервю на Георги ЛИНКОВ

Емил Стоянов е роден през 1959 година в Пловдив. Завършил е немска гимназия, а след това литература в Пловдивския и Лайпцигския университет.  Автор е на няколко книги и на над сто статии и преводи от немски език.  През 1990 година Емил Стоянов основава университетското издателство в Пловдив, а през 1992 година издателство „Пигмалион“, специализирано в издаването на художествена немскоезична литература. Емил Стоянов е бил заместник генерален директор на Българската национална телевизия през 1998 година. През 2000 година създава първата в България новинарска телевизия „Европа“, на която е председател на Съвета на директорите. През 2002 година Емил Стоянов е удостоен от президента на Република Австрия с Почетния кръст за наука и изкуство заради изключителните му заслуги за популяризирането на австрийската литература у нас.

През 2005 година Емил Стоянов е награден с Почетния кръст за заслуги към немската култура във връзка с многогодишните му усилия за нейното популяризиране в България.

През 2005 година учредява фондация „Пигмалион“, чиято цел е подпомагането на литературата и изкуствата. През тази година е издигнат от партия ГЕРБ за кандидат за депутат за Европейския парламент.

Г-н Стоянов, как се стигна дотам вие да бъдете номиниран в листата на ГЕРБ за Европейския парламент?

Това стана малко неочаквано и за мен. Бойко Борисов и Цветан Цветанов ме поканиха на един разговор и ми предложиха да се включа в тяхната листа в качеството си на експерт в областта на медиите и културата. Беше отчетен и петнадесетгодишният ми опит и успешното партниране със западни колеги и институции. Аз влизам в листата не като партиен член, а от квотата на Гражданския клуб на ГЕРБ.

Дълго ли обмисляхте предложението на Бойко Борисов?

Разбира се, поисках една седмица. Прецених плюсовете и минусите, защото едно такова решение променя живота ти. Трябва да работиш в Брюксел в повече от времето си. Остава ти по-малко време за семейството. Имах и бизнес начинания, които сега предоставих на моите сътрудници. След около 20 години в бизнеса реших, че вече е дошъл моментът да отдам време и сили на обществена дейност.

Защо досега не сте се включвали в политическия живот на страната? Получавали ли сте покани?

Както е известно, винаги съм симпатизирал на демократичните промени у нас. Винаги съм бил антикомунистически настроен. Различни предложения съм получавал, но очевидно досега  не съм бил узрял за такова решение да вляза в политиката. Тази година ставам на 50 години и вероятно сега е дошло времето.

Политическите опоненти на ГЕРБ в Пловдив твърдят, че връзката между вас и Бойко Борисов е хотел „Империал“. Истина ли са тези нападки?

Тази глупост за хотел „Империал“ е измислена отпреди десетина години. Нейният смисъл беше да бъде компрометиран брат ми, а не аз. Имаше и други подобни слухове. Това, което искам да кажа на пловдивчани чрез вашия вестник, е, че единственият имот, който имам в Пловдив заедно с моите близки, е къщата ми на улица „Иван Вазов“. Нямам никакви предприятия, акции, участия и други недвижими имоти. Искам да кажа, че в следващите пет години нямам намерения да придобивам нещо – особено в Пловдив! Избирателите трябва да знаят, че тези нападки са един „черен“ ПР от страна на нашите опоненти.

Много хора влизат в политиката точно да се замогнат. Как гледате на този синдром?

Това е обичайно не само за България, а и за другите страни. Аз влизам достатъчно заможен, за да не ме интересуват материалните облаги.

Какво спечели и какво загуби България досега от членството си в Европейския съюз?

България много спечели от влизането си в Европейския съюз. На първо място е самочувствието. Ние станахме хора от по първа ръка, защото не се редим на опашка за визи и не ни подритват. Пътуваме и работим в повечето държави нормално. Много пропуснахме поради некомпетентното управление на БСП и ДПС в България. Също така и от лошо лобиране на структурите ни извън страната, но те носят по-малка вина, защото нямат още опит. Всички тези еврочиновници са от две години и им трябва още опит и умение. Тепърва предстои да сформираме много сериозна наша група в евроструктурите, която да защитава интересите ни. Освен това много важно е и чиновниците вътре в страната да разберат, че не може да се краде!

Този имидж може да се оправя с усилията на целия народ, защото евродепутатите не могат да го оправят сами. Трябва да свикнат нашите чиновници на общинско и републиканско  ниво, че нас ни наблюдават непрекъснато и че не трябва да се краде.

Вие сте на избираемо място в листата, след като влезете в Европейския парламент, с какво ще помогнете на Пловдив да спечели повече пари от програми?

Аз практически съм единственият пловдивчанин от всички листи, който има възможност да влезе в Европейския парламент. Още от първия ми разговор имам одобрението от ГЕРБ моят офис да бъде в град Пловдив. Това е важно за мен, защото обичам и милея за града, в който съм роден. Искам работата ми в Европейския парламент да посветя на Пловдив. Ще назнача екип от няколко души и всички ние ще се занимаваме с проблеми и проекти за Пловдив. Другото важно нещо е, че ако бъда избран, ще работя в Европейската комисия по култура и медии. Тя е една от най-влиятелните в Брюксел, в която се включва и образованието. От изключително значение за развитието на Пловдив са развитието на културната и образователната инфраструктура, които ще гарантират доброто бъдеще на града. Ще работя за това.

Имате ли вече идеи в тези две насоки?

Имам различни идеи за културното и образователно развитие на Пловдив. Сърцето на проблемите е Старият град. Имах разговор с районните кметове на ГЕРБ в града и г-жа Райна Петрова извади почти  готов проект за Източната порта. Това е едно много интересно по мащаби начинание, съизмеримо на изграждането на Царевец. Готов съм веднага да работя за това, от което Пловдив би спечелил много. Всички пловдивчани трябва да сме единни, за да извлечем максимална полза от членството ни в ЕС.  

Направихте ли директната комуникация с гласоподавателите и какви проблеми ги интересуват? И с какво ще спечелите гласовете им?

Направих срещи с гласоподаватели, но аз имам за задача в кампанията да работя по медийните проекти.

Смятате ли, че можете да привлечете десен електорат към ГЕРБ?

Избирателите в Пловдив лесно ще разберат, че партията, носител на голямото дясно европейско доверие се казва ГЕРБ. Всички бяха свидетели на идването на шефа на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс, а след това и Ангела Меркел, Берлускони и Жозе Барозу единодушно подкрепиха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Можем да кажем, че доверието на европейската десница е съсредоточено към ГЕРБ. Разумно е да бъде подкрепена партията, за да може тя после да носи своите политически отговорности.

Програмата максимум на ГЕРБ за предстоящия евровот?

Шест плюс.

Какви са предвижданията ви за вота за Народно събрание, който предстои през юли?

Това ще решат избирателите на 5-и юли и е рано сега да се гадае. Възможностите са две. Едната е да оставят БСП и ДПС на власт, а другата е да изберат ГЕРБ. Трета възможност липсва. Българският избирател трябва да реши кого да подкрепи. Убеден съм, че ако избирателите подкрепят ГЕРБ, ще имаме едно по-честно управление.

Смятате ли, че БСП ще използва всички сили и средства, за да спечели двата избора, или ще направи така, че наесен пак да се гласува?

БСП е изключително опитна партия. Тя винаги е използвала всички мръсни номера от политическия арсенал и се възползва от това. Надявам се, че този път няма да имат тази възможност, защото ГЕРБ е млада, но добре структурирана партия и се ползва с изключителна подкрепа от Европа и Америка. Тя има един харизматичен лидер в лицето на Бойко Борисов. Този път БСП ще понесе отговорността от неубедителното си управление.[/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]