[lang_bg]Предстои ожесточен сблъсък на телевизиите с интернет[/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]

[lang_bg] Интервю пред вестник „Пари“ от 14.04.2009г.

– Господин Стоянов, изминаха 8 години от старта на телевизия “Европа”. Какво е мястото на медията на телевизионния пазар в България?
– Телевизия “Европа” е фактор в българския медиен живот, защото има свое лице. Миналата седмица беше публикувано седмото годишно издание на социологическа агенция “Алфа рисърч”, според което 11.1% от българите гледат ТВ “Европа”. Това е добър показател и означава, че дневно около един милион зрители гледат новините ни. Доволни сме от този резултат, той ни дава значително предимство пред преките ни конкуренти. Още повече че той се отразява и на нарастването на приходите и печалбите ни, които вече трета година имат ръст между 12 и 18% на годишна база.

– Усещате ли влиянието на кризата върху бизнеса си? До каква степен според вас ще бъдат засегнати телевизиите?
– За радост на този етап кризата не се усеща на телевизионния пазар. В нашия бизнес сякаш по-застрашени са двете ефирни телевизии, които имат почти монополно положение на българския рекламен пазар. Тези дни видяхме и отчета за първото тримесечие на 2009 г. – тенденцията е нагоре.

– Вече не ви липсват първите седем години, какво ново научихте до 8-ия си рожден ден?
– За осем години научих, разбира се, много неща. Но най-важното нещо, което разбрах за българската пазарна икономика, е, че за да оцелееш, никога не трябва да разчиташ на държавата или да искаш нещо от нея. Винаги трябва да си сигурен, че държавата не само няма да ти направи прилична регулация, но и че ще създаде монополист в твоята сфера, ако все още не го е направила. Така че, който не е научил това, вече го няма в бизнеса. Но пък които са останали, днес вече са устойчиви.

– Как една новинарска телевизия може да е достоен съперник на интернет сайтовете?
– Напредването на интернет потреблението е световен факт. Това настъпление не може да бъде спряно. Интернет вече нанесе тежки поражения на печатните медии, предполагам, че до пет-шест години ще нанесе поражения и върху телевизионните аудитории. Ние миналата година създадохме два нови интернет адреса – www.ekipnews.com и www.tvevropa.com, на които може да се види продукцията на телевизията. И двата сайта се развиват добре. Но в крайна сметка единственото важно нещо е телевизионният продукт. Ако произвеждаме добри новини, няма голямо значение как ще го разпространяваме – по кабел, по сателит или по интернет, те ще достигнат успешно до потребителите.

– Цифровизацията на телевизионния ефир е гореща тема в момента. Оптимист ли сте за промените, които предстоят?
– В последните 10 години гореща тема бяха ефирните честоти за българските телевизии. Те бяха раздадени нечестно и „под масата”, като с това бяха облагодетелствани едни медии за сметка на други. Нямаме никакво основание да смятаме, че цифровизацията ще протече по различен начин. Единствената интрига в случая е дали печелившите и респективно губещите ще бъдат едни и същи. Добрата новина е, че най-вероятно през идните 4-5 години високите технологии и интернет разпространението на видео ще победят чиновниците и няма да има голямо значение коя програма как ще се разпространява. Единственото важно нещо ще бъде телевизиите да произвеждат качествени телевизионни програми. И в този смисъл аз съм напълно спокоен за бъдещето на телевизия “Европа”.

– Каква е вашата прогноза за развитието на телевизионния и медийния бизнес в България?
– Мисля, че през последните поне 5-6 години телевизионният пазар ще продължава да бележи устойчив възход. Телевизиите ще бъдат най-мощната медия, както и сега, ще привличат най-много зрители и рекламодатели. Прогнозата ми е, че след 5-6 години телевизиите ще започнат ожесточен сблъсък с интернет медиите. Такъв сблъсък в момента наблюдаваме между интернет медиите и печатните медии. Трудно е отсега да се каже какъв ще бъде резултатът от тази борба, но със сигурност ще мине още доста време, докато във всеки дом се появят по няколко компютъра, както днес във всеки дом има няколко телевизора.

– Изкушавам се да ви задам един въпрос, свързан с политиката. Какви са прогнозите ви за предстоящите избори?
– За съжаление на миналите парламентарни избори нямаше победител. Това доведе до създаването на безпринципна коалиция, доминирана от БСП, която управляваше корумпирано и некомпетентно. Мисля, че за България е по-добре да има ясен победител, с ясни отговорности особено сега, по време на криза. Само ГЕРБ в момента може да направи това, още повече че ГЕРБ имат пълна подкрепа от европейските структури. Мисля, че ГЕРБ ще получат подкрепата и на българския бизнес.

Визитка
– Емил Стоянов е председател на съвета на директорите на Тв Европа.
– Той е поет и издател. Завършил е Българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има следдипломна квалификация от университета в Лайпциг.
– Собственик на издателство Пигмалион, превело над 120 заглавия от австрийски автори, за което Емил Стоянов е награден със Сребърен кръст за особени заслуги към Австрия. Той е първият българин, удостоен с високото отличие.
– Емил Стоянов е брат на експрезидента Петър Стоянов.

в.Пари [/lang_bg] [lang_en] [/lang_en]

Коментирай първи

Остави отговор